Almanya’ya İşçi Göçünün 55. Yılı
7 Kasım 2016
Ülkelerin Şirketlerinden Şirketlerin Ülkelerine
25 Kasım 2016

Ekonomi Hep Aynı, “Yeni Şişede Eski Şarap”: TRUMP

Amerikan rüyasını yeniden kuracağız” ve ‘güçlü ABD’ sloganlarının arkasında ne var dersiniz? Çin ve Meksika’ya yüksek ve gümrük vergilerine karşı olmak, serbest ticaret anlaşmalarını rafa kaldırmak da pek bu zamanın söylemlerine uygun ifadeler değil. ‘Güçlü ABD’ için ‘zayıf dolar’ piyasalar için başka bir tehdit. Vergilerde indirim planlanıyor ama bunun ilk defa 1980’lerdeki Arz Yanlı İktisat ile zirve yaptığını ve kısa vadede vergi kayıpları ile sonuçlanıp, orta vadede bütçe fazlalarına dönüştüğü bir gerçek.
Ancak ekonomi için başka bir temel sorun var ki “bütçe açıkları… mevcut milli gelir düzeyi olarak 17 trilyon dolar seviyelerindeki ABD borç miktarının 20 trilyon dolara gitmesi, parasal ekonominin sonunu getirebilir. Neredeyse bir Türkiye bütçe miktarına yakın, Amerika bütçe açıkları bu haliyle dahi alarm düzeyindedir. %15 bütçe açığını sürdürmek o kadar da kolay olmayacaktır. Hazır borç stoğu istenmeyen düzeylerde denirken, açığını rekor seviyelere çıkarmaya aday bir yönetim başka risklerin kapısını aralayacaktır. Ekonomi konusunda görüş beyan edenler için “lambadaki cinin çıkması” anlamına da gelecek bu durum etraftan “ABD’nin kredi notunun bile…” diye başlayan cümlelere yol açtığı bir gerçek.

Trump’ın ekonomi dosyasında;

Gelecek 10 yılda 3 trilyon doları bulacak vergi indirimleri öngörülüyor. Meksika ve Çin’e yapılacak ithalata sırasıyla %35-45 gümrük vergisi geliyor. Gelir vergisi dilimleri ve vergi oranlarının yediden üçe indirilmesi teklifi var. Yeni vergi oranları üç kademeli olarak %12-25-33 olarak öneriliyor.
Kurumlar vergisinin beklendiği gibi %35’ten %15’e çekilmesi, veraset vergisinin tamamen kaldırılması planlanıyor. Eli kalem tutan hesap erbabı derhal dört işleme sarılıp tüm bu vergi indirimlerinin ABD bütçe açığına yılda 1 trilyon dolar ekleyeceğini ve cümleyi “battık” diye bitirmesine şaşırmamak gerek. Haliyle ABD’nin bu durumda kredi notu bile tehdit altında demektir.
Ancak vergide sadeleşme konusu sadece bugünün değil son 300 yılın dünya gündeminde olan bir husus. İbn Haldun’un yüksek vergi oranlarının vergi hasılatını eriteceğine dair uyarısı; önemli olan konunun vergi için yüksek oran belirlemek değil tahsil edilebilecek ve vergiye gönüllü katılımın sağlanacağı gerçeğine dair uyarısı bugün yine gündeme gelmiştir. Düşük vergi oranı yüksek vergi hasılatı ABD uygulamalarıyla yeniden görülebilir. Ancak bunun için gereken zaman maliyetinin nasıl yönetileceği henüz belli değildir.
Askeri harcamalarda altyapı ve yeni teknolojiler, harcamalarını artıracağını söyleyen Trump’ın kısa vadede yüksek bütçe açıklarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Meksika sınırına kendi ifadesiyle 10 milyar dolarlık duvar, kayagazı üreticilerine destek, 10 yılda 25 milyon Amerikalıya iş bulma vaadi “kesenin ağzını açma” eğilimini göstermektedir. Sanılanın aksine görüntünün, “kontrollü” olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.