GELİRİNE SAHİP ÇIKMAK – MİLYONER OLMAK
2 Haziran 2016
AK PARTİ İLE 65. HÜKÜMET
7 Haziran 2016

YABANCILAR EĞİTİMİ ve “MAARİF” VAKFI MESELESİ

Yurt dışında mültecileri konu alan çalışmaların ekserisi, mültecileri kayıp nesil ve en temel haklardan eğitim gibi imkanlardan mahrum nesil olarak ele almaktadır. Başta dil sorunu ve Arapça eğitim veren kurumların paralı olması, Suriyeli çocukların eğitiminin önündeki önemli engellerdir. Türkiye’de dört seneyi mülteci olarak tamamlayan bir nesil bulunmaktadır.  Ancak sınırlanmayan seyahat imkanları ülkenin her tarafına yayılmış bir kitleyi yönetme konusunda yetersiz kalınmasına neden olmaktadır.

Avusturya 8,5 milyon nüfusu ile ülkesinde bulunan 89 bin mültecinin, ülke için tehdit olduğunu söylemeye başladı. Bundan böyle mülteci kabul etmeyeceklerini ve mevcutları da yönetmekte güçlük çektiklerini ifade ettiler. Avusturya için mülteci sayısı nüfusun yaklaşık yüzde biri kadar. Aileler örgütlendi, eğitim ortamları hazırlandı ve bu insanlık dramına çözüm sağlanmasına çalışıldı ama yetmiyor işte.

Eğer nüfusun yüzde biri gibi bir oranı aşan mülteci oranı, ülke açısından risk olarak kabul ediliyorsa; Türkiye bahsedilen üç milyon mülteci ile şu anda risk sınırlarını aşmış durumdadır.   Sadece barınma ve güvenlik değil aynı zamanda okul çağındaki çocukların da ihtiyaçlarının karşılanması ciddi bir meseledir. Türkiye´de eğitim çağında olan 620 bin Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Şu anda 300 bininin eğitime dahil edildiği bu mülteci çocuklar konunun ihmal edilen ya da göz ardı edilen bölümünü teşkil etmektedir.  Bu çocuklar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, anaokulundan 12´nci sınıfa kadar yaklaşık 67 bin öğrenci kamplardaki geçici eğitim merkezlerinde eğitim görmektedir. Kamplar dışında ise 150 bin öğrenci eğitimlerine devam etmektedir. Rakamlar bir başka drama dikkat çekmekte, Türkiye kendi yurttaşları dışında Suriye vb. mültecilere eğitim hizmeti de sunmak zorundadır.

Yurt içi kadar yurt dışında eğitim verebiliyor olmak büyük devlet olmanın bir gereğidir. Bunlar organizasyon gerektirir, öğretmen gerektirir, fiziki kapasite ve bunun için önemli maddi kaynak gerektirmektedir.  Dünya, bugünkü haliyle esnekliği önemli bir hareket kabiliyeti olarak tanımlamaktadır. Bu esnekliği yönetmek ayrıca ülke menfaatleri ile özdeşleştirerek yönlendirmek gerekmektedir. Sonuçta eğitim bir ülkenin lansmanıdır. Dilinin, örfünün, kültürünün anlatılmasıdır. Eğitim veren kurumlar da hem sosyal hem ekonomik merkezlere dönüşebilmektedir.

Türkiye bu noktada büyük bir adım atarak Maarif Vakfı adıyla yurt içi ve yurt dışı eğitim organizasyonlarını yönlendirecek yeni bir kurumsal kimlik oluşturma girişimindedir. Ve bir kanun tasarısı haline dönüştürülmüştür. Merkezi İstanbul’da olacak “Maarif Vakfı” adıyla bir vakıf kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı’na göre, vakıf, dünyada insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açmasına imkan verilmektedir.

Maliye Bakanlığının da katkılarıyla, gayr-ı menkul edinilmesi, mevcutların kullanılması bu sayede gerçekleşecektir. Maliye Bakanlığınca uygun görülen taşınmazlar,  bedelsiz olarak Maarif Vakfının kullanımına bırakılacak. Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü yurt dışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararı ile bedelsiz olarak Maarif Vakfı’na devredilebilecektir.  Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde Maarif Vakfının kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra Maarif Vakfı’na devredilmek üzere MEB bütçesinden Maarif Vakfı’na 1 milyon Türk Lirası aktarılması planlanmaktadır.

Halihazırda 15 ülkede büyükelçilikler himayesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren 65 resmi okul bulunmaktadır. Bu okullarda, 598 öğretmen görev yapmakta, 10 bin 327 öğrenci eğitim görmektedir. Ayrıca Avrupa ülkelerinde Türkçe ve Türk kültürü dersi veren 1.121 öğretmen de bulunmaktadır.

Yurtdışı okullar konusu büyük bir organizasyon içermektedir. Sayılar ve işletme bütçelerinin oluşturulması, ülkeden ülkeye maliyet farklarının belirlenmesi zaman ve çaba gerektirmektedir. Sonuçta ülkemizin kaynağından ayrılan bu imkanlar vatandaşların vergilerinden oluşmaktadır. Doğru planlanması bu anlamda önemlidir.

Personel oryantasyonu, her ülke için ayrı pedagojik ve mesleki eğitimler kadar bu işe gönüllü gruplar oluşturulması hayati niteliktedir. Maarif Vakfı okulları bir işe yaramayan, politize olmuş ahir ömründe bir de yurt dışı göreyim diyen gruplar için cazip bir yer olmamalıdır. Bu iyi niyetli kurumları bekleyen en büyük tehdit budur.

Türkiye, Maarif Vakfı kararı ile sınır ötesi bir devlet olmanın da kapılarını aralamaya devam etmektedir. Dün Üniversiteler için Mevlana programı,  ardından Yunus Emre Enstitülerinden sonra bu girişim, Türkiye’nin önündeki zorunlu bir vizyondur.

 3,145 total views,  1 views today

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.