Gelir Ne ki Tasarruf Olsun!
17 Ocak 2017
Yüksek Faiz ve Dolara Takılıp Kalmamak
30 Ocak 2017

Bizim de Milyonerlerimiz Var

Ülkemizde sermaye birikimi artmaktadır.  Sermayedarlar da artmaktadır.  Eskiden para – pul sahibi insanlara ağız dolusu “milyoner”  diyerek kendimiz de takdir ve takdis ederdik… Nereden belli? Gelirler öncelikle kayıtlı sistemde banka hesaplarına yansıyanlarla ölçülmektedir. Bankalarda bir milyon TL ve üzeri hesap sahipleri “milyoner” olarak tanımlanmaktadır. Bu hesap sahipleri belirli periyodlarla BDDK tarafından açıklanmakta ve bankalardaki para birikiminin genel durumu ve hesap sahipleri hakkında genel bilgi verilmektedir.

Bu hesap açıklamaları sayesinde bankalardaki mevduatın yapısı hakkında da fikir sahibi olmak mümkündür. Türk bankalarındaki toplam birikim, bu birikimin döviz ya da milli para cinsinden dağılımı, hesap sahiplerinin milliyeti ve en nihayetinde hangi miktarlarda paranın kimlerde veya kaç kişide yoğunlaştığı bilgisine de ulaşmak mümkündür.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2016 sonu itibarıyla Türkiye’de hesabında 1 milyon lira ve üzeri parası olan mudi sayısı 101 bin kişidir. Bu kişilerin banka hesaplarındaki tutar 656 milyar 328 milyon lira olarak kaydedilirken, yurt içi yerleşik mudilerin bankalardaki toplam mevduat ise 1 trilyon 271 milyar lira olmuştur. Buna göre bankalardaki paraların %66’sı, yani üçte ikisi 101 bin (yazıyla: YüzBirBin) kişiye aittir.

Zenginin parası züğürdün çenesini yormadan biraz daha anlatalım: Dünyadaki durum hakkındaki bilgileri, RBC Wealth Management ve Capgemini şirketlerinin hazırladığı rapordan aktaralım. Bir önceki yıla göre küresel servet ortalama % 8  (9 trilyon dolar) artarak, toplam 121,8 trilyon dolara ulaştı. Milyoner sayısı da 12.5 milyon kişi oldu. Yönetim danışmanlık şirketi Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl dolar milyoneri sayısını en hızlı artıran ülke % 31 ile Çin oldu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’deki dolar milyoneri sayısı geçen yıl 1,1 milyona ulaşmasına karşın ülke bu kategoride hala üçüncü sırada bulunuyor. Dünyada milyoner hesaplara sahip en fazla sayıda hesabın olduğu 25 ülke sıralamasında Türkiye yer almamaktadır.  2016 Dünya Servet Raporu’na göre, en fazla zengin ABD’ den çıkarken, ülke toplamda 4 milyon 458 bin milyonerle birinci sıradadır.

ABD’yi 2 milyon 720 bin milyonerle Japonya, 1 milyon 199 bin milyonerle Almanya izlemektedir. Milyoner sayısı geçen yıla kıyasla %16 artan Çin 1 milyon 094 bin kişi ile dördüncü sırada yer almaktadır.

Türkiye ise en çok milyonere sahip olan ilk 25 ülke arasına girememiştir. Ancak Türkiye’nin her iki yılda bir 25 bin kişi kadar artan milyoner sayısındaki yükselme sebebiyle 2017 yılında bu listeye girebilmesi mümkündür. Son sıradaki Singapur ve Arjantin’in sayıları 104 ve 114 bindir, bu sayının aşılabilmesi mümkündür.

Şöyle bir geriye doğru bakıldığında Türkye’de 2010 başında bankalarda, 1 milyon ve üzeri tutardaki hesap sayısı 28 bin kişiden oluşmaktaydı. Her iki yılda bir, milyoner sayısı yaklaşık 25 bin kişi artarak 2016 sonunda 101 bin sayısına ulaşmıştır. Ekonominin zengin üretmesi için üretim ve de ihracat önemlidir. Bir yandan zengin sayısının artması sevindirici iken öte yandan servetin üçte ikisinin bu zenginlerde toplanması, hala gelir dağılımı için sorun olmaya devam etmektedir. Üretilen gelirin hakça paylaşımı ya da belirli zenginlik seviyelerini aşan gelirin vergilendirilmesi ve elde edilen gelirin yeniden topluma aktarılması çok eski bir söylem olmakla beraber, gerçekleştirilmesi konusunda hep problemler yaşanmaktadır.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.