2019’dan 2020’ye Ekonomide Büyüme
25 Nisan 2020
Petrol Fiyatları Bir Fırsat Olur mu?
25 Nisan 2020

Türk ve Rus devlet başkanlarının 5 Mart 2020’de “Ateşkes Mutabakatı”nı yapması sonrasında  sonra piyasalardaki gerilim azaldıGörüşme  5 saat 40 dakika sürdü.  Sonuçta “ateşkes” açıklandı… Haliyle çatışmalar devam ederken konuşmak mümkün değil. Ateşkesle birlikte, ortak devriyelerin olması da bölgenin kontrolü açısından önemli görülmektedir.

Ancak İdlip’tekilerin terörist olarak görülmesi ve onların oradan ayrılmadan huzur sükun oluşmayacağına dair Rejimin görüşü, sabit durmaktadır. Bunun anlamı ilk  fırsatta  ateşkesin ihlali anlamına gelmektedir. Kalıcı olmayan bir ateşkesin bağlayıcılığı sadece “mola” olarak da görülecektir.

Rusya ve Türkiye arasında, 2015’in 24 Kasım tarihindeki uçak düşürülmesinden sonra  gerilen ortam yeniden yumuşama eğilimine girdi. Türkiye biraz da olsa nefes aldı. Sürekli operasyon halindeki birlikler, hava saldırılarına maruz kalmakta idi. Taciz atışları yaralılara sebep olmakta idi. Ateşkesi bu anlamda, askeri unsurların sürekli gerilim halinden uzaklaşması hatta  toparlanma olarak da görmek gerek. Sadece karayolu devriyelerinde riskler yaşanabilir.

İdlip semalarındaki bombardıman ile birlikte Türkiye’ye doğru sürülen siviller için de makul bir iyileşme olmuştur. Bundan sonrası tarafların süreci geliştirici müzakerelerine kalmış. Sürekli bombalanan 4 milyon halk ciddi insanlık dramlarının kaynağı olmuştu. Ne dersek boş belki oradaki insanlar için. Yine de çatışmaların ortasındaki bu masum sivilleri de anlamak gerek…

Corona

Corona virüs tam bir insanlığın başbelası olmaya doğru gidiyor. Ne ibadethaneler, ne eğlence mekanları, ne spor müsabakaları ne sokaklar… Hatta Kabe’ye dahi yasaklanan ziyaretler, papanın geleneksel “Pazar Duasını” internetten yapması.. İran’ın önce 21 Şubat’ta yapılacak seçimlere gölge düşürmek için üretilmiş “şayia” deyip; sonra halkın 1/3’ü virüsü kaptı diye yardım talep etmesi başka bir çaresizlik…

Ekonominin yavaşlaması, sevkiyatların durması, üretim yapılamaz hale gelmesi bu defa petrol üreten ülkeler için sorun olmaya başladı. Petrol fiyatları 10 sene sonra yeniden 30 dolar seviyesinin de altına doğru gitmektedir. Bugünkü petrol fiyatı rakamları 150 yıl önceki fiyatlarla neredeyse aynı durumda.  Arz kısıtlandı ancak talebin olmaması ve devam eden üretim fiyatı neredeyse “sıfırladı.” Şimdi buna dayanacak firmalar aranıyor.  Önemli bir hammadde üreticisi olan şirketlerin bu ateşle imtihanı zorlu bir dönemi işaret ediyor: Stok sorunu, batan şirketler, işsizlik dünya ekonomisinde yeni bir gerilimin kaynağı olmaya hazır durumda. Dünya petroldeki bu düşüşü 2009 ve 2016’da yaşamış ve hemen hemen aynı seviyeleri görmüştük.  Ancak kısa bir süre sonra yeniden toparlanma görülmüştü.

Her ne kadar düşük petrol fiyatlarından şikayetçi olan petrol üreten ülkeler olsa da arz kısıtlanması konusunda tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bu durum kısa vadede dahi düzelebilecek bir durum olmadığı anlamına gelmektedir. . OPEC de bu durumdan hiç memnun değil. Zararına da olsa satışlar devam ediyor. Bugünkü petrol fiyatları, ülkesine göre değişmekle birlikte, 30-40 dolar seviyesindeki petrol maliyetlerinin altındadır.

En büyük zarar eden ülke şüphesiz Rusya’dır… Petrol ve doğal gaz dışında düzenli ve sürekli ihracatı olmayan Rusya da bu gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Ukrayna ile sorun yaşadığı dönemde petrol fiyatları düştüğünde Rusya’nın Merkez bankası rezervleri 200 milyar dolar erimişti. O zaman basına düşen resimlerde görüldüğü gibi Rus Ortodoks papazlar, Merkez Bankasına gelip, rezervlerin daha fazla erimemesi için serverlerin üzerine ve kasalara kutsal su serpmişlerdi.  Yeniden o günleri hatırlatan Rusya Ekonomi Bakanı rezervlerinin yeterli olduğunu ve gerekli tedbirlerini aldıklarını söyleyerek güven vermeye çalıştı.

Evlere kapanan halkın birincil ihtiyacı “gıdadır.” Yeniden üretim şarttır.  Üretimsiz hayat devam etmez.  Gıdaya erişim ve süreklilik yeniden önem kazanacaktır. Tarım ve gıdanın stratejik önemi artarak devam edecektir. Ülkeler ihracatı durdurabilir. Gıda ürünlerini stoklayabilir. Rusya tarım ürünleri ihracatını sınırlamaya hazır. Tahıl ihracatına yasak getirildi.

Turizm merkezleri, Fransa başta olmak üzere, özellikle İtalya ve İspanya sokaklarındaki sessizlik; seyircisiz izlenen maçlar ve ertelenen ligler, belli ki 2020 için turizmi de ciddi etkileyecek durumdadır. Sağlık konusunda ülkeler daha fazla yatırıma yönelecektir. Bu tıkanıklığın uzun sürmesi beklenmemelidir: Çözüm yakındır.

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.