Bankalarda bir milyon TL ve üzeri hesap sahipleri “milyoner” olarak tanımlanmaktadır. Bu hesap sahipleri belirli periyodlarla BDDK tarafından açıklanmakta ve bankalardaki para birikiminin genel durumu ve hesap sahipleri hakkında genel bilgi verilmektedir.
Bu hesap açıklamaları sayesinde bankalardaki mevduatın yapısı hakkında da fikir sahibi olmak mümkündür. Türk bankalarındaki toplam birikim, bu birikimin döviz ya da milli para cinsinden dağılımı, hesap sahiplerinin milliyeti ve en nihayetinde hangi miktarlarda paranın kimlerde veya kaç kişide yoğunlaştığı bilgisine de ulaşmak mümkündür.
BDDK verilerine göre bankacılık sistemindeki toplam mevduat 1,3 trilyon TL’ye ulaşmış durumda. Milyonerler hesabı da 550 milyar TL. Toplam mevduatın 1,05 trilyon TL ‘sinin vadeli hesaplarda olduğu düşünülürse; “milyoner hesaplar” toplam vadeli mevduatın yarısını geçmiş durumdadır. Bu rakam ortalama 86.000 kişinin hesabında yer almaktadır. 2014 sonu itibariyle 77 bin olan milyoner sayısı yaklaşık 9 bin kişi artmıştır. İlgili dönem itibariyle günde 50 kişinin yeni milyoner hesabı açtığı söylenebilir. İlginç bir hesap ama 86bin kişinin bankadaki parası, ülkenin 80 milyon nüfusunun varlığını geçmiş durumda.
2013 yılında 56 bin kişi olan milyoner sayısında, iki yılda, yarıdan fazla artış meydana gelmiştir. İki sene öncesinde de milyonerler hesabı 553 milyar TL’ye karşılık gelmekteydi. Bu açıklamayla milyonerlerin toplam birikiminin değişmediği ancak milyoner sayısının arttığı görülecektir. O günkü yani 2013 mevduat rakamı içinde milyoner payı %70 iken, bugün itibariyle yüzde ellidir. Buradan da servetin büyüdüğü milyon altındaki hesaplarda artış olduğu ancak milyoner hesapların varlığını koruduğu söylenebilir.
Bir de hesap sayısına bakıldığında başka bir ilginç durum yer almaktadır. Ne olduysa 2015 yılında 5 milyon yeni hesap açılmıştır. Bu hesapların 4 milyonu 10 bin TL ‘ye kadar olan hesaplardan oluşmaktadır. Yurt dışından gelen yoğun mülteci akımının bu hesaplar konusunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Şöyle bir geriye doğru bakıldığında Ağustos 2008’de bankalarda 1 milyon ve üzeri tutardaki hesap sayısı 23 bin kişiden oluşmaktaydı. Her iki yılda bir milyoner sayısı yaklaşık 20 bin kişi kadar artmaktadır. Ekonominin zengin üretmesi iyi de servetin yarısının bu zenginlerde toplanması hala gelir dağılımı için sorun olmaya devam etmektedir. Üretilen gelirin hakça paylaşımı ya da belirli zenginlik seviyelerini aşan gelirin vergilendirilmesi ve elde edilen gelirin yeniden topluma aktarılması çok eski bir söylem olmakla beraber, gerçekleştirilmesi konusunda hep problemler yaşanmaktadır.